Ako Vas zanima…

ŠTA JE ŠTAMPANI BETON?

 

Štampani beton je arhitektonski beton koji služi za oblaganje površina i popločavanje, a izvodi se po jedinstvenom principu otiska ili “štampe” na svežem betonu.
Štampani beton pokazuje izuzetne osobine u pogledu čvrstoće, trajnosti i otpornosti na najteže uslove saobraćaja i klimatskih uticaja, a istovremeno je prava poslastica u mogućnosti eksperimentisanja bojama, teksturama, ornamentima i primeni raznovrsnih “otisaka” koja izdvajaju beton od ostalih materijala.

Gde se sve može primeniti štampani beton…

PRIMENA ŠTAMPANOG BETONA

 

Bomanite proizvodi pronašli su svoju široku primenu u rezidencijalnim, poslovnim, komercijalnim i javnim prostorima. U urbanim ili ruralnim sredinama, u zonama pešačkog ili teškog saobraćaja, u klimatskim uslovima primorja ili oštrim kontinentalnim podnebljima, Bomanite pruža kreativnost u dizajnu i fleksibilnost koju svaki projekat zahteva, uz kvalitet, postojanost i čvrstinu koji traju godinama. Bilo da se radi o popločavanju privatnih dvorišta, bazena, staza i terasa ili velikih prostora parkova, trgova, mostova, ulica, šetališta, trotoara, pešakih ostrva i prelaza; bilo da su to veliki projekti šoping centara, hotela, administrativnih objekata, javnih garaža, terminala i parkirališta; oblaganje betonom nikada nije bilo tako lepo, lako i inspirativno. Mnoštvo uspešno izvedenih najrazličitijih primera će najbolje pokazati kako Bomanite zna, može i treba da učini prostor u kome živite lepšim i boljim.

Kako mi to radimo …

NAČIN IZRADE

Bomanite štampani beton je originalni, bojeni i štampani beton liven na licu mesta, po metodi cast-in-space, za popločavanje i podno oblaganje. Postupak izrade je standardizovan i prilagođen konkretnoj situaciji, pa se u zavisnosti od primene za pešački, lak ili težak saobraćaj razlikuju i debljine slojeva, tj. podloge betona.

II

02. IZLIVANJE BETONA

Na svež beton se izlije BOMANITE masa u željenoj boji, izravna se površina i potom se utiskuje željeni uzorak-štampa, izrađen od specijalne silikonske mase.

IV

04. KRAJ RADOVA

Ovako urađena površina otporna je na visoke i niske temperature, klizanje, tarenje i habanje betona, uz jednostavno čišćenje vodom, pumpom pod pritiskom.

I

01. PODLOGA BETONA

Dobra podloga je osnovni preduslov za kvalitet štampanog betona. Iznivelisani tampon sloj od višefrakcijskog agregata zaliva se dvofrakcijskim betonom, dvostruko armiranim i ojačanim aditivima.

III

03. LAKIRANJE

Nakon sušenja, pranjem se eliminišu nečistoće, a lakiranjem sprečava prodiranje vode.